Хто в Україні активно ухиляється від сплати податків, – дослідження

Налоги

Єдиний податок більш вигідний для держави, ніж звичайне обкладання податками. Якби ввели 5% з продажу, як пропонують в 5-10, то держава тільки би виграла… Но, олігархи програли би, бо вони ітак платять менше ніж 1% да ще і дотації получають… Хтось говорив, що 5-10 популізм ? Депутати ? Звичайно, вони же представляють олігархів і получають дотації… Ой, не вони, а їх компанії, яких би не повинно було бути – згідно законодавства…

Вигоди від спрощеної системи оподаткування значно перевищують втрати. Такого висновку дійшли автори дослідження, проведеного в рамках проекту USAID «Лідерство в економічному врядуванні».

Про це повідомляє Фінбаланс.

Як констатують фахівці, в Україні концентрація власності є безпрецедентною. 18 мільярдерів у 2012 році володіли активами в розмірі 28% ВВП. При цьому малий бізнес оперує багаторазово меншими обсягами. У 2013 році частка малих підприємств та ФОПів у доданій вартості, створеній підприємствами =15.6%, частка платників єдиного податку у загальному обсяз реалізації суб’єктів господарювання =6,6%.

«Великий бізнес по факту несе менше податкове навантаження. Олігархи за домовленістю сплачували приблизно 1% від реалізації – і натомість отримували великі преференції. ФОП: 2 група – в середньому 1.2%, 3 група – 2% +ПДВ, або 4%.

Оцінені масштаби ухилення від податків відрізняються на порядок. Оборот «податкових ям» у 2013 р. перевищував весь оборот ССО, майже у 8 разів – весь оборот платників 3 групи, що не мали найманих працівників. В офшори за 1994-2010 рр. виведено 166.8 млрд. дол.

Якими б не були зловживання у самій спрощеній системі, та із її застосуванням, вони залишаються незрівнянно меншими за інші способи мінімізації та ухилення від податків», – підкреслюють експерти.

На їх думку, реформування спрощеної системи оподаткування не є нагальним пріоритетом. «Воно не дасть відчутного фіскального ефекту, натомість є соціально та політично небезпечним, а за логікою має підпорядковуватися реформі загальної системи. Реформа ж загальної системи має зробити більшість зловживань недоцільними. Треба додатково дослідити «аномалії» та перекрити можливості для зловживань на 2 групі», – додають фахівці.

За їх оцінками, кількість підприємців, які ймовірно занижують доходи, аби незаконно залишатися на другій групі спрощеної системи оподаткування (проблема, яку мали б вирішити касові апарати) не перевищує 10% чисельності цієї групи. Цю групу треба дослідити, а за результатами – перевести відповідні категорії на 3 групу, вважають експерти програми USAID ЛЕВ.

«Якщо завдяки податковій реформі вдасться радикально обмежити свавілля податківців, від якого наразі ССО є чи не єдиним притулком, певна форма спрощеного оподаткування має все одно залишитися для того мікробізнесу, який сам по собі не потребує ведення обліку для власних потреб. Цей рівень ще належить визначити, перш ніж робити висновки», – підсумував старший експерт USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Володимир Дубровський.


Джерело: http://zik.ua/ua/news/2015/07/19/hto_v_ukraini_aktyvno_uhylyaietsya_vid_splaty_podatkiv__doslidzhennya_608678

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.